4 mogelijke redenen waarom je niet of moeilijk afvalt 

25 augustus 2021

 

Om te beginnen zijn er natuurlijk veel verschillende mogelijke oorzaken waarom je niet of maar moeilijk afvalt. In deze blog deel ik een aantal redenen die ik in de praktijk veel ben tegengekomen. Daarbij komt ook uit onderzoek naar voren dat de deze redenen regelmatig voorkomen en mogelijke oorzaken kunnen zijn waarom jouw gewicht stagneert.

 

1. Te weinig eiwitten: dit kan ervoor zorgen dat je minder spiermassa aanmaakt. Dit betekent dat je waarschijnlijk een langzamere stofwisseling hebt dan je zou kunnen hebben, waardoor je vetverbranding op een lager pitje staat. Voedingsmiddelen van dierlijke producten of daarvan afkomstig bevatten doorgaans veel eiwitten van hoge kwaliteit. Zuivel zoals kwark,  yoghurt, melk en kefir vallen hier ook onder. Peulvruchten en sojaproducten zijn voorbeelden van plantaardige eiwitrijke bronnen.

 

2. Onbewust meer eten: het kan erg lastig zijn om niet teveel calorieën binnen te krijgen. Veel voedingsmiddelen en snacks bevatten een hoop calorieën waarvan je het niet verwacht. Daarbij komen sommige soorten voedingsmiddelen door misleidende marketingtrucs over als ‘gezond’ terwijl dit vaak niet het geval is. Om inzicht te krijgen in je voedingsinname kan het helpen om je voeding eens bij te houden in een voedingsdagboek, zoals de Eetmeter van het Voedingscentrum of Myfitnesspal.

 

3. Te streng zijn voor jezelf: het streven naar perfectie leidt vaak tot wisselvallige periodes. Het is goed om te focussen op gezonde eetgewoontes, zolang je jezelf ook ruimte geeft voor extra’s zoals snacks en traktaties. Uiteindelijk gaat het om balans en is het voor de meeste mensen niet realistisch om jezelf continu te onthouden van bepaalde voedingsmiddelen. Het helpt daarom om niet al te streng te zijn voor jezelf zodat je ook kunt genieten van eten zonder daarbij een schuldgevoel aan over te houden.

 

4. Teveel focussen op gewicht: afvallen kan zeker een doel zijn, maar bedenk dat dit bereikt wordt door te focussen op gedragsverandering. Er wordt weleens gedacht dat afvallen iets is wat je even moet volhouden en daarna weer los kan laten. Het is voor de meeste mensen niet mogelijk om 'even' afvallen, zo simpel is het helaas niet.  Afvallen kost tijd, probeer je mindset te veranderen. Denk aan gedragsdoelen zoals niet eten voor de tv, meer groente of voldoende eiwitten eten.

 

Wil je concrete adviezen op maat? Stuur me gerust een bericht via de chat of social media en we bespreken de mogelijkheden.