Waarom is balans belangrijk tijdens het afvallen?

15 maart 2021

 

Om af te vallen zal je waarschijnlijk denken dat je op een streng en saai dieet moet, waarbij je voor een bepaalde periode alleen uit bepaalde voedingsmiddelen kunt kiezen. Maar, het is een fabeltje dat je alleen broccoli, kip, rijst etc moet eten om af te vallen. Natuurlijk is een voedingspatroon met vooral fastfood niet aan te raden om jouw doel te bereiken. Maar... een voedingspatroon met alleen maar groente, havermout, noten etc is voor de meesten ook niet realistisch en niet vol te houden.

 

Veel mensen willen een duidelijk antwoord op wat je nu wel en niet mag eten tijdens het afvallen, omdat dit richting en houvast geeft. Het ligt alleen niet zo simpel, het gaat uiteindelijk om jouw totale voedingsinname. In deze blog geef ik hier meer uitleg over. 

 

Bestaat er zoiets als een 'ongezond voedingsmiddel'?

Als je wil afvallen hoef je in principe geen enkel voedingsmiddel helemaal weg te laten uit je voeding. Er bestaat eigenlijk niet zoiets als een ongezond voedingsmiddel, wel kan je spreken van een ongezond voedingspatroon als je te vaak ongezonde keuzes maakt. Om een voorbeeld te noemen, een koekje bij de thee hoeft niet ongezond te zijn, eet je een heel pak op en maak je hier een gewoonte van, dan wordt het een ander verhaal. Verder kan het bestempelen van voedingsmiddelen als ‘goed’ en ‘slecht’ zorgen voor een slechte relatie met eten, dat kan resulteren in een 'alles of niets' mindset.

 

Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Er zijn mensen die het fijn vinden om een bepaalde indeling te maken tussen 'goede' en 'slechte' voeding. Dit kan ze een bepaalde richting geven waardoor ze nieuwe gewoontes leren te maken. En begrijp me niet verkeerd, wil je afvallen, dan zal het je waarschijnlijk helpen om vooral te kiezen voor de minder bewerkte voedingsmiddelen die veel belangrijke voedingstoffen bevatten. Die zorgen voor een goede verzadiging en daardoor ook vaak in een lagere calorie inname. En daarnaast een bijdrage leveren aan jouw algehele gezondheid. Maar vaak helpt het door niet al te streng te zijn voor jezelf, zodat je ook kunt genieten van eten zonder daarbij een schuldgevoel aan over te houden. Want het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat je nog meer verlangd naar die producten en kan een eetbui in de hand werken.

 

Langetermijnvisie 

Tijdens het afvallen helpt het je om een voedingspatroon na te streven dat bij je past en die je vol kunt houden en dit ook kunt toepassen nadat je bent afgevallen. Stel, je bent in een periode van 12 weken afgevallen door alleen maar super gezond te eten, zonder ruimte voor traktaties, snacks etc. En dit heeft je tegelijkertijd heel veel moeite gekost. Dan zal het waarschijnlijk lastig zijn om jouw gewicht te behouden na het afvallen, omdat je geen gewoontes hebt aangeleerd die je kunt volhouden voor de lange termijn.

 

We kunnen daarom concluderen dat het niet gaat om een enkel product, maar om jouw totale voedingsinname dat overeenkomt met jouw doelstelling. Dus wat je in totaal aan voedingstoffen en calorieën hebt binnengekregen op een dag of week, dat nodig is om jouw doel te behalen. Ook tijdens het afvallen kun je dus blijven genieten van eten, wel is een strategie van belang. Wil je meer hierover weten? Ik leg je graag uit hoe dit in z'n werk gaat, je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek.