De Invloed van slaaptekort op hormonen en lichaamsgewicht

En 4 tips voor een betere nachtrust

 

08 juli 2021

 

Eén op de vijf Nederlanders geeft aan slaapproblemen te hebben. Dit kan gevolgen hebben voor je gezondheid, omdat slaaptekort kan zorgen voor een verhoogde eetlust waardoor je meer kans hebt op gewichtstoename. In deze blog leg ik uit hoe dit komt.

 

Je hebt het misschien weleens gemerkt, als je weinig hebt geslapen heb je zin in zoetigheid en zoute snacks oftewel calorierijk voedsel. Dit is niet zo gek... Dit heeft vooral te maken met de 'verkeersregelaars' van je lichaam: hormonen. Er zijn twee hormonen die je eetlust bepalen: leptine en ghreline.

 

Leptine geeft het signaal af dat je vol zit: als je veel leptine in je bloed hebt, heb je honger en geen zin in eten. Ghreline daarentegen brengt een sterk hongergevoel teweeg: als je ghrelinegehalte toeneemt, dan krijg je ook meer zin in eten. Door slaaptekort verminderd het verzadigingshormoon leptine in je lichaam waardoor je minder goed kunt herkennen wanneer je vol zit. Daarbovenop wordt die van het hongerhormoon ghreline verhoogd, waardoor je meer wil gaan eten. Door deze vergrote eetlust krijg je waarschijnlijk meer calorieën binnen dan eigenlijk nodig is.

 

Uit onderzoek blijkt dat mensen met 5 of 6 uur slaap meer kans hebben op overgewicht. Het is namelijk erg lastig om de controle te kunnen houden over je eetlust, als de chemische boodschap ‘stop nu met eten’ wordt verzwakt en de stem ‘blijf dooreten’ wordt versterkt. Mijn advies is daarom om minimaal 7 en nog beter 8 uur slaap te pakken.

 

4 tips om beter te slapen

1. Regelmaat

Zorg voor regelmaat, probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Je lichaam houdt van routine en weet dan dat het tijd is om te gaan slapen. Een soort biologische klok in je lichaam die invloed heeft op wanneer we willen slapen.

 

2. Eten en drinken voor het slapen gaan

Probeer niet kort voor het slapen te eten, vooral geen grote maaltijd. Dit kan je wakker houden omdat je lichaam nog bezig is met het verwerken van eten. Zout eten kan je slaap ook belemmeren, omdat zout vocht vasthoudt en daarmee je bloeddruk kan stijgen. Verder kan het helpen om vier tot acht uur voor het slapen geen koffie te drinken. De een heeft overigens meer last van cafeïne dan de ander.

 

3. Slaapritueel aanhouden

Probeer een slaapritueel aan te houden, dit kan helpen voor een betere nachtrust. Kies voor activiteiten waar je rustig van wordt, zoals het lezen van een boek of het kijken van een podcast.

 

5. Vermijdt 'blauw' licht

Lichtgevende schermen zoals tv's en computers geven veel blauw licht, uit onderzoek is bekend dat dit je wakker kan houden. Het helpt om je telefoon in de avond in te stellen op 'Night Shift' wat het blauw licht verminderd.