koolhydraatbeperkt of vetbeperkt voor gewichtsverlies?

04 mei 2021

 

Er zijn vaak twee kampen als het gaat om dieetadvies bij overgewicht: vetbeperkt vs koolhydraatbeperkt. De laatste jaren moeten volgens sommigen vooral de koolhydraten vermeden worden en daarvoor waren het weer de vetten die als boosdoener werden gezien. In de (sociale) media is er de laatste jaren veel te lezen over dit onderwerp waarbij de meningen sterk verschillen, denk aan kranten, influencers, etc. Hierdoor is het voor veel mensen niet meer duidelijk wat voor eetpatroon zij moeten volgen en wat helpt bij afvallen. Via deze blog hoop ik je hier meer duidelijkheid over te geven!

 

Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar dit vraagstuk. Er is een groot onderzoek geweest die gekeken heeft of er verschil is tussen een koolhydraatbeperkt dieet en een vetbeperkt dieet op het gewicht bij mensen met overgewicht en obesitas. Aan het onderzoek deden 600 deelnemers mee, deze zijn verdeeld over twee groepen; groep die het koolhydraatbeperkt dieet volgden en een groep die het vetbeperkt dieet volgden. Een goed ontworpen onderzoek, waarbij de twee groepen een jaar lang zijn gevolgd.

 

Instructies aan de deelnemers

Er zijn geen instructies gegeven over het aantal calorieën dat de groepen moesten eten. Wel heeft de groep van het koolhydraatbeperkt dieet aanwijzingen gekregen om laag te gaan zitten in koolhydraten en de groep van het vetbeperkt dieet laag in vetten. Daarbij hebben de onderzoekers wel geadviseerd om vooral te kiezen voor volwaardige voeding, onbewerkte producten en zelf te koken. Na twee maanden konden de deelnemers hun koolhydraat of vetinname verhogen totdat ze een niveau van inname hadden bereikt, waarvan ze dachten dat ze het voor de lange termijn konden volhouden.

 

Resultaten

Na twee jaar kreeg de groep van het koolhydraatbeperkt dieet 30% van hun calorieën uit koolhydraten en 45% uit vet. De groep van het vetbeperkt dieet kreeg 48% van hun calorieën uit koolhydraten en 29% uit vet. Deze innames komen overeen met de criteria voor een koolhydraat en vetbeperkt dieet. Het onderzoek heeft denk ik voor velen een verrassende uitkomst, na 12 maanden hadden beide groepen namelijk evenveel gewicht verloren.

 

Uiteindelijk hebben de mensen die zijn afgevallen minder calorieën gegeten, dit komt vooral doordat de nadruk was gelegd op een eetpatroon met volwaardige en onbewerkte voeding. Oftewel goede langzame koolhydraten, zoals volkoren granen en peulvruchten en gezonde vetten, zoals een avocado en noten. Dit heeft onder andere invloed gehad op de verzadiging, waardoor minder calorieën werden gegeten. Verder was er wel onderling verschil in het gewichtsverlies tussen de deelnemers. Dit betekent dat het effect van een eetpatroon met volwaardige voeding en minder calorieën per persoon kan verschillen en een aanpak op maat van belang is om goede resultaten te halen.  

 

Tenslotte laat het onderzoek zien dat geen van de diëteten de voorkeur heeft, de deelnemers vielen namelijk af bij zowel het koolhydraatbeperkt dieet als het vetbeperkt dieet. Het volgen van een eetpatroon van hoge kwaliteit voeding kan leiden tot een lagere inname van calorieën waardoor de meeste mensen gewicht verloren. Daarnaast blijft het een persoonlijke voorkeur, de een zult liever een eetpatroon volgen met meer koolhydraten, de ander een middenweg of een vetrijk eetpatroon. Uiteindelijk haal je verschillende voedingstoffen uit koolhydraten en vetten, je hebt ze dus allebei nodig, een middenweg heeft bij mij persoonlijk de voorkeur en blijkt voor veel mensen te werken.