Supercompensatie: waarom belangrijk voor progressie in de GYM?

28 juni 2022

 

Om resultaat te bereiken zoals spieropbouw of meer kracht, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen training en herstel. 

 

Probeer voldoende te rusten tussen de trainingen, maar niet te lang. Spieren hebben een periode nodig om te herstellen, maar zijn op een bepaald moment zo hersteld dat ze weer terug zijn op het oude niveau. Na elke training past het lichaam zich aan de geleverde inspanning. Dit heet ‘adaptatie’. Als er op het juiste moment wordt getraind na een rustperiode zal het lichaam herstellen boven het beginniveau oftewel ‘supercompensatie’. De trainingsprikkel zal wel boven een bepaald niveau moeten liggen om vooruitgang te kunnen boeken. 

 

Wanneer nu te trainen?

Zoals de grafiek laat zien, het moment van je volgende training heeft veel invloed op het bereiken en benutten van supercompensatie. Als de training te snel wordt herhaald, is je lichaam nog niet hersteld. Dit kan dan leiden tot vermoeidheid en uiteindelijk tot overtraining. 

 

Voor het bereiken van een goed trainingsresultaat is het belangrijk dat elke volgende training wordt uitgevoerd in de periode waarin supercompensatie kan optreden. Het exacte hoogtepunt van supercompensatie is lastig te bepalen. Als we uitgaan van 48-72 uur hersteltijd na een training zou dit betekenen dat je een spiergroep die je op maandag hebt getraind, op woensdag of donderdag weer wil trainen.